17 Aralık 2010 Cuma

REAL APPLICATION CLUSTERS’ın PAYLAŞILAN DİSK BİLEŞENLERİ

Selamlar.
Bu makalemizde Rac mimarisi içersinde RAC disk paylaşımını ne şekilde ve nasıl yapıyor onu inceleyeceğiz.Umarım faydalı bir yazı olur.

Real Application Clusters veritabanları, tek Oracle instance’ına sahip Oracle veritabanları ile aynı bileşenlere sahiptir. Bu durum, bir yada daha fazla kontrol dosyalarını, bir dizi online redo log dosyalarını, isteğe bağlı arşiv log dosyalarını, veri dosyalarını ve bunun gibilerini kapsamaktadır. Böylece, her redo log grubunun herbir online redo log üyesi için, herbir kontrol ve veridosyası için, paylaşılan diske giriş imkanı sağlamanız gerekir. Paylaşılan diski,undo tablespace(geri alımtablo alanı) veri dosyasının tavsiye edilen otomatik geri alım yönetimi özelliğini kullanması için konfigüre etmeniz de gereklidir.

Windows NT ve Windows 2000 işletim sistemlerinde(sadece bu  sistemlerde), Oracle’ın küme konfigürasyonu bilgilerini depoladığı bir voting yada quorum disk’ e ortak erişim imkanı sağlamanız gereklidir. Bu diski bir Cluster File System (CFS) üzerine veya bir işlenmemiş makine üzerine yerleştirebilirsiniz. Düğüm monitor(gözleyicisi) küme konfigürasyonlarını yönetebilmesi için quorum disk konfigürasyonunu kullanır.


Oracle konfigürasyon ve yönetim araçları paylaşılan diskte depolanan küme konfigürasyon verisine gereksinim duyar. Database Configüration Assistant’ı (DBCA),Oracle Enterprise Management’ı(EM) ve ServerControl(SRVCTL) komut satırı yönetsel yardımcıyı kullanmak için paylaşılan disk kaynağını konfigüre etmelisiniz. Windows NT veWindows 2000 üzerinde, voting disk ve konfigürasyon verisi aynı disk kaynağını paylaşır.

Eğer sunucu parametre dosyasını kullanırsanız, parametre dosyası yönetimi Real Aplication Clusters’da basitleştirilmiştir. Bu dosyayı,genel anlamda yönetmek ve Oracle instance’ına özgü parametre ayarlarını bir dosya içinde bulundurmak için paylaşılan bir diske depolamamız gerekmektedir.


REAL APPLICATION CLUSTER-SPECIFIC DAEMON VE
INSTANCE PROSES


Bu kısımda, Real Application Cluster-Specific daemon ve instance
proses aşağıdaki ana başlıklar altında tanımlayacağız.

  • The Global Services Daemon
  • Instance Proses Specific to Real Application Clusters
THE GLOBAL SERVICES DAEMON

The Global Services Daemon(GSD), her düğüm üzerinde her düğüme bir GSD proses olacak şekilde çalışır. GSD, istemcilerden(örneğin DBCA, EM ve SRVCTL hizmeti) gelen istekleri almak ve yönetsel iş görevlerini(örneğin Oracle instancenı başlatma ve kapatma gibi) yürütmek için cluster manager ile eşgüdümlüdür.GSD, bir Oracle instance arkaplan proses’i değildir. Dolaysıyla, Oracle instance ile birlikte başlatılmaktadır.

INSTANCE PROSES SPECIFIC TO REAL APPLICATION
CLUSTERS
Bir Real Application Cluster veritabanı, tek Oracle instance’ına sahip bir Oracle veritabanı ile aynı proses’lere(Örneğin, proses monitor(PMON),database writer(DBWRn), log writer(LGWR), ve bunlara benzer proses’ler) sahiptir. Bunlara ek olarak Real Application Cluster-specific prosesler(süreçler)Şekilde de gösterilmiştir. Bu proses’lerin ve bu proses’lerin oluşturduğu trace(izleme) dosyalarının esas isimleri platforma bağımlıdır.
  • Global Cache Service Processes(LMSn), 'ın mesajlaşma trafiğine bağlı olarak 0 ile 9 aralığında, uzaktaki RAC'le anlarına gönderilen mesajların akışını kontrol eder ve global veri bloğu erişimini yönetir. LMSn proses’leri, farklı Oracle anlarının ön arabellekleri arasında blok görüntüsünü de iletir. Bu işlem Cache Fusion’ın özelliklerinden bir bölümüdür.
  • The Global Enqueue Service Monitor(LMON), küme üzerinde kaynakları ve global kuyruğa eklemeleri gözlemler (monitors) ve global enqueue(kuyruğa ekleme) kurtarma işlemlerini yapar. Enqueues, satır güncelleşimini sıralandıran paylaşılan bellek yapılarıdır.
  • The Global Enqueu Service Daemon(LMD), global enqueue ve global kaynak erişimini yönetir. Her bir Oracle instancenın içinde bulunan LMD proses, uzaktan gelen kaynak isteklerini yönetir.
  • Lock Proses(LCK), non-Cache Fusion kaynağı isteklerini örneğin library(kitaplık) ve satır önbellek isteklerini yönetir.
  • The Diagnosability Daemon(DIAG), Oracle anlarındaki proses başarısızlıkları ile ilgili diagonistic(teşhis edilmiş) veriyi yakalar.İşletim sisteminde geri planda çalışan bu programın işlemleri (the operations of this daemon)otomatik hale getirilmiş ve yaptığı etkinlikleri kaydetmek için bir uyarı log dosyasını güncellemektedir.




1 yorum: