13 Aralık 2010 Pazartesi

REAL APPLICATION CLUSTERS YAZILIMI MİMARİSİ

Bu makalede, Oracle Real Application Cluster özgü mimari bileşenleri'nden  bahsedelim. Bu bileşenlerden bazıları, Oracle veritabanı yazılımı ile temin  edilebilirken bazıları da vendor-specific(sağlayıcıya özgüdür)’tir.
Bu makaledeki başlıca konular Real Application Cluster bileşenlerini  tanımlamaktadır.


Bunlar:
    Operating System-Dependent Clusterware
  • Real Application Cluster Paylaşılan Disk Bileşenleri
  • Real Application Cluster-Specific Daemon ve Instance  Processes(Real Application Cluster’a özgü  İşletim Sistemlerinde Geri  Planda Çalışan Program ve Instanceİşlemleri)
  • Global Cache and Global Enqueue Service(Genel ön Arabellek ve Kuyruğa Ekleme Servisi)
OPERATING SYSTEM-DEPENDENT(OSD) CLUSTERWARE
Real Aplication Clusters işlemi, işletim sistemine erişmek için, kümeye ilişkin hizmet işlemi(örneğin Oracle instance başlatımı ve kapatımı ile ilgili bilgi iletimi) için Operating System-Dependent  clusterware’i (OSD) kullanır. Üreticiler OSD clusterware’i Unix  işletim sistemi için, Oracle ise OSD clusterware’i Windows NT/2000  işletim sistemleri için sağlamaktadır.
OSD’nin altbileşenleri:
  • Cluster Manager(Küme yöneticisi)
  • Düğüm monitor(gözleyicisi)
  • Interconnect
Cluster Manager(Küme Yöneticisi)
Cluster Manager(CM), düğümler arası işlemleri koordine etmek için Interconnect üzerinden düğümler arası iletilen mesajlaşmayı inceleyebilir. Cluster Manager, cluster manager’ın üyeleri olan kümeye, düğümlere ve Oracle anlarına genel bir izlenim imkanı sunar. Cluster manager küme üyeliğini de kontrol eder.

Düğüm Monitor(gözleyicisi)
Cluster manager, düğüm monitor(gözleyicisi) olarak bilinen bir fonksiyonellik altkümesi
içerir. Düğüm monitor(gözleyicisi), düğümlerde dahil olmak üzere kümedeki herkaynağın, donanım ve yazılım Interconnectsının, ve paylaşılan diskin durumunu sorgular. Oracle-supplied(dan sağlanan) Windows için cluster manager’da, düğüm monitor(gözleyicisi)
Oracle anlarını da sorgular.
Cluster manager, küme kaynaklarının durumunda değişiklik olduğu zaman istemcileri ve Oracle sunucusunubilgilendirir.
Bunun nedeni ise;
Real Application clusters’lar, varolan bir Oracle instancenın küme veritabanından bağlantısı koptuğu zaman veya bağlı bir Oracle instance cluster manager ile birlikte kaydedildiği zaman küme veritabanını tekrar konfigüre ederek küme üyeliğini yönetir.
Düğüm monitörü cluster manager’a sunduğu bazı himetler:
  • Düğüm yönetimi arabirim modülleri sağlar.
  • Düğümlerin üyelik durumunu, küme üzerinde düğüm üyeliğinin genel bir görünümünü sağlayarak araştırır ve bulur.
  • Aktif düğümlerdeki durum değişimlerini ortaya çıkarır ve teşhis eder, ve bu değişim olayları hakkında bilgiyi bildirir.
    Interconnect
    Interprocess communication (IPC) yazılımı, yada Interconnectsı, bir diğer anahtar OSD bileşenidir. IPC, düğümler arası mesajlaşmayı sağlar. Real Application Cluster’lar Oracle anları arası veri bloklarını aktarmak için IPC kullanırlar.

    Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder