10 Aralık 2010 Cuma

Cluster File System(Küme Dosya Sistemi)/Küme Veritabanı işlemi

Selamlar...
Rac ile ilgili ne kadar çok şeyden bahsedersek edelim aslında iş dönüp dolaşıp mimariye geliyor. Ve ben de aklıma geldikçe mimari ile ilgili yazılarımı paylaşmayı düşünüyorum. Çünkü işin özü mimaride...
Aslında database ve özellikle Datawarehouse zaten mimari ile güçlenmişlerdir.Zaten bu işin Dünyada onlardan sorulduğu  kişi bu şekilde(modelleme üzerine) çalışmalarla ön plana çıkmışlardır.
Onlardan biri olan Dr. Kimball incelemek isterseniz:
                                                                                 http://www.rkimball.com/ tavsiye ederim.
her neyse konumuza dönecek olursak:

Recovery Manager, Online Yedeklemeler ve Arşivleme

Real Application Clusters, Recovery Manager(RMAN)’ın ve Oracle Enterprise Manager’ın tüm fonksiyonelliğini destekler.Ayrıca, Real Application Clusters tek Oracle instance’ına sahip Oracle veritabanlarında bulunan bütün Oracle yedekleme ve arşivleme özelliklerini destekler.Bu; bütün veritabanının veya tek bir tablo alanın hem on-line hem de off-line yedeklerini içermektedir.


Eğer Oracle’ı ARCHIVELOG modunda çalıştırıyorsanız , log dosyası dolduğu zaman Oracle bu log dosyasının üzerine herhangi bir bilgi yazılmadan bir arşiv dosyasına dönüştürür.Real Application Cluster’larda , her Oracle instance’ı kendi redo log dosyalarını otomatik olarak arşivler, veya bir yada daha fazla Oracle instance’ları redo log dosyalarını bazı Oracle instance’ları veya tüm Oracle instance’ları için arşivleyebilir.

Eğer veritabanınızı NOARCHIVELOG modunda çalıştırıyorsanız , sadece off-line yedeklemeler yapabilirsiniz.Eğer veri kaybetmek istemiyorsanız, Oracle ARCHIVELOG modunu kullanmanızı önemle tavsiye ediyor.
Bu bölümdeki diğer üniteler Real Application Cluster’ların Mimarisini ve onun ölçeklenirlik özelliklerini açıklamaktadır.
Recovery işlemi için örnek gösterim



REAL APPLICATION CLUSTERS SİSTEMLERİN MİMARİSİ
Bu bölüm pek çok cluster(küme) veritabanı ortamlarında benzer olan sistem bileşenlerini ve mimari modelleri tanımlar.Düğümler için gerekli donanım ile birlikte düğümleri küme veritabanı haline getiren yazılımı da tanımlar.

Küme Veritabanı Sistem Bileşenlerini gözden geçirme
Bellek, Interconnect ve Depolama
Yüksek hızlı IPC Interconnect
Paylaşılan Disk Deposu ve Cluster File System(Küme Dosya Sistemi) Avantajı

CLUSTER(küme) Veritabanı sistem Bileşenlerine Genel Bir bakış



Bir küme Veritabanı bir Interconnect ile bağlanan iki ya da daha fazla düğümden oluşur.Interconnect, küme Veritabanı içindeki her bir düğüm arasında iletişim yolu olarak görev yapar. Her Oracle instance’ı, her bir Oracle instance’ının paylaşılan kaynakları kullanımını senkronize eden mesajlaşma için Interconnect kullanır. Ayrıca; Oracle, Interconnect çoklu Oracle anlarının paylaştığı veri Bloklarını iletmek için kullanır. Kullanılan kaynağın ana tipi bütün düğümlerin eriştiği veri dosyalarıdır.

Şekil bir küme veritabanında Interconnect’ın düğümleri nasıl bağladığına ve kümenin depolama araçları üzerindeki paylaşılan veri dosyaları üzerindeki erişimine yüksek seviyede bir bakıştır.

Küme ve onun Interconnect’i depolama araçlarına yada paylaşılan disk alt-sisteme depolama alan ağı ile bağlıdır. Aşağıdaki bölümler düğümleri ve Interconnect’i daha detaylı bir biçimde tanımlar:
Düğümler ve onların bileşenleri
Cluster Interconnect ve Interprocess Communication(Düğümden düğüme)



Düğümler ve Onların bileşenleri

Bir düğümün ana bileşenleri şunlardır:
CPU-Bilgisayarın ana belleğinden okuyan ve ana belleğine yazan bir ana işleme birimidir.
Bellek – Veriyi arabelleğe alma ve programatik yürütme için kullanılan bileşendir.
Interconnect – Düğümler arasındaki iletişim bağlantısıdır.
Storage(Depolama sistemi) – Veriyi depolayan bir araçtır.Bu; içeriklerini değiştirmek için okuma-yazma işlemleri tarafından erişilmesi gereken genellikle kalıcı veri deposudur.

Bu bileşenleri çok farklı konfigürasyonlarla satın alabilirsiniz.Bu bileşenler düğümlerin veri depolarına ve anabelleğe nasıl erişeceğini belirler.
NOT: Oracle Corporation, Real Application Cluster’ı , Real Application Clusters veritabanları ile kullanmak için onaylanmış konfigürasyonlarla birlikte konuşlandırmanızı tavsiye eder.

Cluster Interconnect ve Interprocess Communication (düğümden Düğüme)



Real Application Clusters, düğümler arası iletişim için yüksek hızlı interprocess communication(IPC) bileşenlerini kullanır.IPC , Real Application Clusters ortamlarının Oracle instance’ları arası mesajların iletmesi için gerekli arabirim ve protokolleri tanımlar.Mesajlar, bu arabirimdeki temel iletişim birimleridir.IPC’nin ana fonksiyonu, asenkron ve mesaj kuyruğu modeli oluşturmasdır.

Bellek, Interconnect ve Depolama

Bütün veritabanları genelde aynı yolla CPU’ları kullanır. Fakat; Belleğin, depolamanın ve Interconnect’nın  farklı konfigürasyonlarını farklı amaçlar için konuşlandırabilirsiniz. Real Application Clusters’ı   konuşlandırdığınız mimari, sizin işleme amaçlarınıza bağlıdır.

Küme veritabnındaki her bir düğümün bir yada daha fazla CPU’ları vardır. Çoklu CPU’lu düğümler tipik olarak ana belleği paylaşmak için konfigüre edilmiştir. Bu size daha ölçeklenebilir bir sistem sağlar.

Yüksek hızlı IPC Interconnect

Yüksek hızlı Interprocess Communication(IPC) Interconnect’lı bir yüksek geniş bantlı, kümedeki düğümleri bağlayan düşük düşük gecikmeli bir iletişim kolaylığıdır.Interconnect her bir düğümün kaynaklara erişimini koordine etmek için mesajların ve diğer küme iletişimleri trafiğinin yönünü belirler.

Interconnect için Ethernet, bir Fiber Distributed Data Interface(FDDI), yada diğer uygun donanımları kullanabilirsiniz.Ana Interconnect’ınızda aksama olma durumları için, yedek bir Interconnect yüklenmesini de hesaba katmalısınız. Yedek Interconnect, Yüksek kullanılırlığı artırır, Interconnect’ın başarısızlıktaki tek nokta olma olasılığını azaltır.



Real Application Clusters’lar, user-mode(kullanıcı modlu) ve memory- mapped(eşlenmiş bellek) IPC’leri destekler. Bu tür IPC’ler, CPU tüketimini ve IPC gecikmelerini oldukça azaltır.

Paylaşılan Disk Deposu ve Cluster File System(Küme Dosya Sistemi) Avantajı

Real Application Clusters’lar , Oracle anlarına veritabanına eşzamanlı erişimi vermek için bütün düğümlerin aynı anda paylaşılan disklere erişimine ihtiyaç duymaktadır. Paylaşılan disk altsistemi gerçekleştirilmesi işletim sistemimize bağlıdır: bir cluster file system(küme dosya sistemi) kullanabilir veya  dosyaları işlenmemiş makineler üzerine koyabilirsiniz. Cluster File System(küme dosya sistemi) , Real Application Clusters’ların kurulumunu ve yönetimini büyük ölçüde kolaylaştırır.

Real Application Clusters’lar için bellek erişim konfigürasyonları belirgin biçimde tekdüzedir.Bu , kümedeki her düğüm için belleğe erişimde gereken ek yükün aynı olduğu anlamına gelir. Bununla birlikte, tipik depo erişim konfigürasyonları hem birbiçimli hemde tersi olmaktadır. Kullandığınız depo erişim konfigürasyonu, bellek konfigürasyonunuzdan bağımsızdır.

Bellek konfigürasyonlarında olduğu gibi, çoğu sistemler Real Application Clusters veritabanları için tekdüze disk erişimini kullanırlar.Bir küme veritabanında tekdüze disk erişim konfigürasyonları, disk erişim yönetimini kolaylaştırır.   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder