25 Kasım 2010 Perşembe

RAC(Real Application Cluster)'a genel bakış

merhaba...


Bu yazımda daha çok ilerde uygulamaya aktaracağım bazı materyallerin teorik prensiblerinden bahsetmeye çalışacağım.


Bu raporda şunları bulabilirsiniz:
·               Sık sık kullanılması gereken terimlerden bazıları,
·               RAC avantajları,
·               Rac mimarisi(kısmen)
                                   Bulabilirsiniz.



RAC(Real Application Cluster)

Oracle Real Application Clusters (RAC), birçok büyük kurumsal şirketlerin veritabanı sistemlerinde kullanılan bir teknolojidir. Kümelenmiş bir dizi sunucu üzerinde tek veritabanının çalıştırılmasına olanak tanıyan böylece yüksek süreklilik ve ölçeklenebilirlik sağlayan bir çözümdür. Bu teknoloji ile örneğin; iki işlemcinin iş yükünü tek bir işlemci gibi gösterir ve bir işlemcinin veritabanı işlemleri yarıda kaldıysa diğer işlemcinin bu işlemi kaldığı yerden devam ettirmesi sağlanır.

Bazı Oracle Rac terimleri ve açıklamaları

      Cluster: birden fazla makinenin tek bir hizmeti istemcilerine saydam olarak  sunabilmeleri için bir araya getirilmeleriyle oluşturulan yapıdır.
      Real Application Clusters Oracle veritabanı servisini birden fazla makinenin oluşturduğu bir cluster üzerinden sunabilmemizi sağlayan teknolojidir.
     RAC, sunucular arası paylaşımlı bellek mimarisinin en gelişmiş örneklerinden biridir. Tüm sunucuların belleği tek bir bellekmiş gibi davranır. Verinin paylaşımlı bellekte bir anda sadece bir kopyası bulunur; mükerrer kopyalar bulunmaz.
      Veritabanına ait dosyalar üye sunucuların tamamının I/O yapabildiği ortak bir diskte bulunurlar.
      Üye sunucuların tamamı private interconnect adı verilen bir ağa dahildirler. Sunucular veri bloklarını, global kilitleri ve SCN değerlerini birbirlerine gönderirken bu ağı kullanırlar.

Avantajları(Benefits)
Avantajları kısmını sonraki yazılarımda daha detaylı açmayı planlıyorum.her maddenin neden RAC’da
daha faydalı olduğu ile igili bir kısım ekleyeceğim.

Burada özetleyecek olursak:

      24/7 süreklilik - Veritabanı uygulamalarının kesintisiz bir şekilde çalışmasını sağlar.
     Talebe göre ölçeklenebilirlik - Sahip olduğunuz sunucular kümesine sadece yeni sunucular eklemek suretiyle – yatay biçimde - kapasiteyi genişletebilirsiniz.
     Daha düşük bilişim masrafları - Düşük maliyetli donanımlar kullanabilir ve atıl sürenin maliyetini azaltabilirsiniz.
      performansı - En hızlı ana bilgisayardan da hızlı çalışır.
      Yüksek Ölçeklenebilirlik
      Recovery Manager, Online Yedekleme, ve Arşivleme
   Ön Arabellek Yönetimi (Buffer Cache Management)




REAL APPLICATION CLUSTERS (GERÇEK UYGULAMA 
 KÜMELERİ) NEDİR?

        * Real Application Clusters(RAC)  birbirine bağlı bilgisayarların işlem gücünü kullanır.
  * RAC’ın fonksiyonelliği ile donatılmış tüm sistemler ve uygulamalar küme ortamından verimli                   bir şekilde faydalanabilir.
  * RAC’ı; yüksek performans elde etmek, sistemin işlem kapasitesini arttırmak ve yüksek devamlılığa ulaşmak için kullanabilirsiniz.
  * RAC ortamında, bütün aktif Oracle instance’ları paylaşılabilir bir veritabanı üzerindeki işlemleri aynı anda yürütebilir.
  * Çoklu düğümler (nodes) arasına dağıtılmış ve alt görevlere ayrılmış büyük bir işlem, tüm işlemin bir düğüm üzerinde işleme konmasına göre daha erken ve daha verimli bir şekilde tamamlanır.
  * RAC ile, uygulama kodunu değiştirmeden, uygulamalarınızın artan veri isleme ihtiyaçlarını karşılayıp karşılamadığını ölçebilirsiniz.
  * Düğümler veya disk gibi yeni kaynaklar eklediğinizde, RAC bu bileşenleri bireysel limitlerinin üzerinde bir birimle kullanmanızı sağlar.
  * Sadece okunur veriye erişebilen veri ambarı uygulamaları RAC için başlıca adaylardır.
  * RAC, Online Transaction Processing (OLTP) sistemleri ve hem okunan/yazılan uygulamaların özelliklerini birleştiren hybrid sistemleri yönetebilir.

RAC SİSTEMLERİN MİMARİSİ

  Mimari pek çok cluster (küme) veritabanı ortamlarında benzer olan sistem bileşenlerini ve mimari modelleri tanımlar. Düğümler için gerekli donanım ile birlikte düğümleri küme veritabanı haline getiren yazılımı da tanımlar. Mimarinin içerdiği başlıca konular:

  * Küme Veritabanı Sistem Bileşenlerini gözden geçirme
  * Bellek, Interconnect ve Depolama
  * Yüksek Hızlı IPC Interconnect 
  * Paylaşılan Disk Deposu ve Cluster File System (Küme Dosya Sistemi) Avantajı

Birden fazla sayıda aynı konfigürasyon özelliklerine sahip node’un aynı hat üzerinden bir araya gelmesiyle her node üzerine kurulan Oracle instance’larının (rac1, rac2, rac3, ...vb.) birbirlerinin Kontrol, Redo Log, Veritabanı ve paylaşım Dosyalarını kullanabildiklerini görebiliyoruz. Aynı zamanda tüm node’lar ortak disklerdeki  , Oracle ana dizinine (Oracle Home) ve yedeklenip arşivlenen veritabanı dosyaları dizinine (Archivelog Directory) eşit şekilde erişip, aynı anda kullanabilmektedirler.


Network üzerinde Oracle Rac kurulumunun şemasını görebiliriz. 3 network hattının (Public Network, Private Network ve Storage Network) bulunduğu bu şemada; Private network hattı üzerinde bulunan Oracle Rac node’ları, Storage Network hattına bağlanarak yine bu hat üzerindeki SAN, NAS, iSCSI sunuculara bağlı büyük kapasiteli disklere aynı anda erişebilmektedirler.Oracle Rac node’larındaki veritabanı işlemlerini Public Network hattındaki uygulama node’ları (Application Nodes) ile yönetilebilir.

Tek node (tek işlemci)’da bulunan Oracle veritabanı,  kümelenmiş bir dizi node yapısında (birçok işlemci aynı kümede tek bir işlemci görevi görür) çok daha hızlı performans gösterir




Bu yazımızla Cluster’da mimari kavramlara ve bazı toplojilere girmiş olmuş bulunmaktayız.İlerleyen raporda burada aslında bir grafikle değinmiş olduğumuz gösterimlerin daha detaylı ve uygulamaya dayalı durumlarını inceleyeceğiz.



















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder