23 Aralık 2012 Pazar

ODI da Proje Oluşturma(Creating Integration Project)


Oracle Data Integrator da şimdi bir proje yapalım.  Makalelere ilişkisel devam ediyorum. Dolayısıyla önceden oluşturduğumuz  ortam üzerinden ilerlemeye devam edeceğiz.
ODI ‘ı açıyoruz. Ve kendi platformumuza bağlanıyoruz. Sonrasında aşağıda görüldüğü gibi, 

Projemize isim veriyoruz.Burada diğer alanlarla ilgili de kısa bir bilgimizin olmasında yarar var. Genellikle projelerde kullanmamız
istenen alan Memo alanıdır. Buraya bu projenin ne yaptığını, ne için yapıldığı gibi bilgileri gireriz. Version, Privileges siz kaydettiğinizde otomatize şekilde dolan alanlardır.Save ediyoruz. Ve devam ediyoruz.
Save dediğimizde Sol tarafa Projenin geldiğini göreceğiz.
Projemizin içerisini açtığımızda First Folder, Variable, Sequence, Knowledge Model gibi yapılar görmekteyiz. Buradan Knowledge model ile ilgili işlem yapacağız ama onu daha sonra yapamızda yarar var, neden yapıldığının anlaşılması açısında.
First Folder ı açıyoruz ve İnterface kısmına gelerek New interface diyoruz.
Şimdi artık üzerinde en çok çalışılan alandayız. Buradaki Memo kısmı da projelerin anlaşılabilirliğini artırması açısından çok önemlidir. Yeri gelmişken Packages lardan da bahsetmek gerekir. Yaptığımız interface leri paketin içerisine atarak, ne, nasıl ve neyden sonra çalışacak düzenini kurarız. 30 interface li bir paket düşünün. Ve belli bir sıralaması var. Birisi, olması gerekenden önce ya da sonra çalışması durumunda hedefimize ulaşamamış oluruz. Bu açıdan Memo ya yazdıklarımız çok önemliç. Sonradan bir hata alındığında yazan kişi olarak bizim için de anlaşılır yapıda dizayn yapmak, hataları hızlı çözmek adına çok önemlidir.
Interface imize isim veriyor ve Alttaki menülerden(Overview, Mapping, Quick-Edit,Flow,Controls..) Mapping e geçiyoruz.  Artık Sol menüdeki ‘Models’  den önceden oluşturduğumuz modelden olmak üzere tablolarımızı seçebilir Integration gerçekleyebiliriz.
Ekranda gördüğümüz gibi Target Datastore Ve Source Datastore alanlarımız var. Modelden üzerinde işlem yapacağımız tabloları belirleyebiliriz. Örneğimde JOBs ve EMPLOYEES tablolarını kullanarak TAB_MAKALE adlı tabloma veri aktaracağım.
Dizaynı bu şekilde oluşturduktan sonra Folw a giderek Ne tarzda bir aktarım yapacağımı gösteriyorum. İşte bu Knowledge Modul oluyor. Yukarıdaki ekrandan Flow a tıkladığımızda belirttiğim yere gelmiş olacağız.
Görüldüğü Gibi biz Knowledge Modul import etmediğimiz için o alanda herhangi bir knowledge modul görememekteyiz. Tekrar Projects alanı altında bulunan Knowledge Modul alanına giderek, Knowledge Modeul üzerine Sağ tıklıyoruz ve import Knowledge Modul diyoruz.
IKM SQL Kontrol Append i seçerek Ok i Seçiyoruz. Ve takrar Mapping e gelerek interface imize devam ediyoruz.
Flow Control ü aşağıdaki gibi false seçmemizde yarar var. Bunların ne işe yaradığından ilerde bahsedeceğiz.
Artık İnterface imiz hazır. Kaydederek Çalıştırabiliriz.
Çıkan uyarıya Ok diyoruz. Simulation ı da check leyerek ok dersek, yaptığımız modulun sql ini standart anlayabileceğimiz şekilde görme imkanımız olur.
Yaptımız işlemin Sql i:
INSERTINTO HR.TAB_MAKALE (FIRST_NAME,
                           LAST_NAME,
                           SALARY,
                           JOB_TİTLE)
   SELECT FIRST_NAME,
          LAST_NAME,
          SALARY,
          JOB_TİTLE
     FROM(SELECTEMPLOYEES.FIRST_NAME FIRST_NAME,
                  EMPLOYEES.LAST_NAME LAST_NAME,
                  EMPLOYEES.SALARY SALARY,
                  JOBS.JOB_TITLE JOB_TİTLE
             FROM HR.JOBSJOBS, HR.EMPLOYEESEMPLOYEES
            WHERE(1=1)AND(EMPLOYEES.JOB_ID =JOBS.JOB_ID)) ODI_GET_FROM

Ve tablomuzu control ettiğimizde dataların geldiğini görüyoruz.
Not: TOAD da ya da başka bir Development ortamında oluşturduğumuz tablo yu ODI da göremiyor olmamızın nedeni Reverse edilmesi gerektiği içindir. Bu kısmı unutmamak da yarar var.

Teşekkürler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder