4 Ocak 2011 Salı

ORACLE DATA INTEGRATOR NEDİR?

Merhaba...

Hepimiz biliyoruz...RAC mimarisi Oracle'ın daha pek çok yenilikçi teknolojileri var ve bunlarla ilgili de bilgi sahibi olmak lazım. Bunlardan biri de hiç şüphesiz ODI dir.ODI ve Veri madenciliği, Oracle da kullanımlarına ilerleyen zamanda burdan birlikte bakabileceğiz. Biraz ODI den bahsedelim... 

ODI: Oracle Data Integrator

ODI veri kaynakları çok sayıda, temizlenmiş ve tablolardan çekmeli, daha sonra hedeflere yüklenecek veriler alımını sağlar. Bu yeni set edilmiş takılabilir bileşenleri veya herhangi heterojen kaynak(çeşitli veriler) lara uzaktan erişimi sağlar.Yani onların tanımlarıyla bağlantılar kurar.kendileri offline olsa bile ; onlarla ilgili işlemler yapabilir.Sürükle bırak mantığı ile ama yine de bir kod tabanı üzerinden yapar.Süreç akışı ve veri haritalama kullanarak,ELT işleme benzer veri entegrasyonu ODI ile gerçekleştirilebilir. Veri birden fazla kaynaktan, çeşitli dönüşüm süreçleri gönderilerek  ve ayıklanan bir nihai hedefe yüklenerek oluşturmak istediğimiz tablo kriterlerine uyacak kadar esnek bir yapı ile ODI de(daha doğrusu; yine Oracle’ın kendisinde) işlenebilir.. Dönüşümler kaynak sistemleri veya platformu üzerinden, hedef ortamda özel kodu dahil bilgi modülleri tarafından tanımlanarak oluşabilir.

Oracle Data Integrator, yüksek performanslı hareket ve veri dönüşümü düzenine heterojen sistemler toplu işlem, gerçek zamanlı, senkron ve asenkron modları; dramatik bir yenilikçi, tasarım yaklaşımı ve modüler ile kullanıcı verimliliğini artırır. Oracle Data Integrator, grafik modulleri ve yazılım maddeleri ile buna izin verir(verimlilik artımına).

• Ters mühendislik uygulama modelleri.
• Veri tutarlılığı kontrolu.
• Arabirimleri uygulamaları arasında Tasarım, test, işletmek ve korumak 
• Check veri arayüzleri tarafından, hata izolasyonu ve / veya geri dönüşüm ile işlenmiş olarak           akar.
• eksik veri girişi tanımlamak.

Oracle Data Integrator için tasarlanmıştır?
Oracle Data Integrator modülleri çoğu bilgisayar uzmanları için (arabirim  yöneticileri, programcılar, veri yöneticileri, vb) Tasarlanmıştır.

ORACLE DATA INTEGRATOR MİMARİSİ

Mimari Durumu(görünüşü)
Oracle Data Integrator  mimarisi bileşenlerle  client-server tarzında    bir modüler ambar etrafında organize edildi. Grafik modülleri ve uygulama araçları  ile bütünüyle java da yazıldı.Mimari de dahil bir web  uygulaması  , MetaData navigator aktif edilir  kullanıcılar bilgiye erişebilirler  bir web arayüzü vasıtasıyla(Designer).

GRAFİK MODULLERİ



4 tane  grafik Modülü vardır.   Designer,  operator,  Topoloji Yöneticisi, ve güvenlik yöneticisi. Bu moduller    Java Virtual Machine 1.5(J2SE)  , grafik platformunda kurulabilir.windows uygulamaları, Linux , HP-UX, Solarıs, AIX, ve Mac OS diğerlerinin ortasında dahil edilebilir.

Bu Topolojilerin grafiksel pozisyonlarına şekilden genel olarak ulaşabiliriz.




Designer    data  dönüştürümü ve  data  güvenliği için deklaratif kuralları  tanımlar  Tüm Proje geliştirmeleri  bu modulde alan götürür.  Bu alan   database ve uygulama  metadata  getirtilir ve tanımlanır. Designer modul    üretim senaryoları  oluşturmak  için kurallar ve metadata kullanır. Bu  Metadata yönetimi ve geliştirimi için  işin özündeki ve önemi ciddi seviyede olan bir moduldur.
Operator  üretimi denetler ve yönetir. Üretim operatoru  için design edilmiştir ve uygulama logaritmalarını hatalı sayımlar ile gösterir
Topology manager  altyapı sisteminin  fiziksel ve mantıksal mimarisini tanımlar.Serverlar, Şemalar, ve araçlar bu modulde  genellikle altyapı sisteminin veya proje  yöneticileri kayıtlıdır.
Security Manager  kullanıcı profilleri ve onların özel erişimlerini yönetir.Bu modul genellikle  güvenlik yöneticileri tarafından kullanılır.

RUNTIME PARÇALARI


Şekil den designer, Operator, Repository(ambar), Sheduler agent ilişkisel çalışmaları anlaşılabiliyor.veri Ambarı  raporlama anında  Sheduler Agent  ilişkisi designer ve operator kavramsallaşması görülüyor.Senaryo uygulanmasını Sheduler agent coordine eder. Sheduler agent kurulabilir  herhangi Java Platformunda ve diğer geçen özelliklerde kurulabilir. Sheduler agent  almak- yüklemek şeklinde dönüştürmek ile  arada bir perform eder ve taşır. Uygulama ambarından Kodu basit birşekilde  alır, düzeltir ve sonra database server’ave uygulama alanlarına  cevap döner.

ODI DE VERİ AMBARI

Veri Ambar çalışan birkaç ambar ve üst ambarla birbirine bağlanır. Bu data Ambarlar veri tabanına ilişkilerle  depolanır.Tüm nesneler Konfigüre etmek, Geliştirmek ve kullanmak için bu ambarlardan birinde  Client-server mod da  mimarinin çeşitli parçalarıyla depolanır ve erişilir.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder